Hvis du for nylig har kørt en søndagstur forbi den lille by Brønden også kaldet Skæve, har du måske været så heldig at støde på Oles mange grise. Du har måske endda stoppet op for at nyde det sjældne syn af udegående grise og de to pyreneerhunde, Nadia og Nikitta.
På Oles marker går der grise hele året rundt, og de har langt mere plads end, hvad kravene er for frilandsgrise. Du kan læse mere om forskellene på friland- og økologisk grise her.
“Det bedste kød sælges i dag til engrosvirksomheder og ikke til de private forbrugere”, men det vælger Ole Brandsen at lave om på. Ole har passet grise siden, han var 8 år gammel i sin bedstefars landbrug. Han har altid været glad for dyr, og derfor kom det meget naturligt for ham at uddanne sig til landmand. Da han fik chancen for at få sit eget landbrug, valgte han at have en produktion på dyrenes præmisser og ikke på menneskers.
Han har nemlig tidligere arbejdet med stordrift i det konventionelle landbrug og kan kun konkludere, at det giver flere sunde grise og bedre kødkvalitet at fokusere på økologi. Derfor giver han sine grise en naturlig levevis med halm, mudderhuller og nok plads til at kunne være dem selv. For tro det eller ej, grise er ikke et flokdyr og har brug for masser af kvadratmeter at boltre sig på.
I Sæby og omegn findes den helt rigtige jordkvalitet til at give grisene netop disse leveforhold, og derfor flyttede Ole sit foretagende til det østlige Vendsyssel, hvor han nu sender økologisk kød, fjerkræ og fisk ud til folk i alle kroge af Danmark.
“Jeg synes, at det er vigtigt, hvad jeg putter i min krop, og jeg ønsker ikke medicinrester eller antibiotika. I vores landbrug får dyrene den bedste jord at gå på, de livsvigtige næringsstoffer og plads til at leve et sundt og aktivt liv.”
Ole tilføjer desuden, at det lokale Sæby gårdslagteri benyttes, og at han selv står for fragten. Transporten varer max 30 min i grisevogn, hvor grisene står sammen med andre grise, de kender fra flokken derhjemme. Dette gør transporten mindre stressfyldt. Efter slagtning får kødet lov til at modne på krog i hele 72 timer. Dette har stor betydning eftersom kødet samler sig, modnes og kvaliteten fremhæves yderligere.
I år er det første år, hvor de prøver sig med kyllinger og lam i deres kødkasser. “Det har været en kæmpe succes. Lammene var revet væk på forhånd”. Det er dog også svært at lade være med at blive fristet, når Ole fortæller om de positive tilbagemeldinger på hans kød.
Det er formentlig også hans entusiasme, der giver folk lysten til at støtte op om projektet. Ole ved, at al opstart er svært, men hans mange hjælpere gør forskellen. Oles kæreste Nina fortæller “Det er blevet en total familiebeskæftigelse for os alle. Vi kan nærmest ikke tage noget sted hen uden, at en snak falder på vores lille hjertebarn”.
Ole og hans ildsjæle er glade for at kunne sende økologisk gris, kalv, kylling, and og fisk fra Klostergydens Fisk direkte ud til restauranter og madglade danskere, hver onsdag og fredag. Du følge med i grisenes hverdag på Facebook og læse mere om kvaliteten på deres hjemmeside WebGrisen.dk.