Clasens Hotel - Midtpunkt for kunstnere og deres festligheder

Profilbillede
dato

I Sæby finder man i Algade en idyllisk gård, med en port ud til en stor gårdhave, hvor man næsten stadig kan mærke den gode stemning der hænger i luften fra dagene hvor kunstnere fra nær og fjern udøvede deres livsværker. 

Clasens Hotel var nemlig mellem 1891-1920 samlested for kunstnere, der søgte til provinsen for at finde ro og inspiration til deres arbejde. Heriblandt finder man forfatterne Holger Drachmann, Herman Bang og Gustav Wied. 

Gården blev oprindeligt opført i 1700-tallet som købmandsgård, inden den fra 1891 blev drevet som hotel med hotelejeren Gustav Clasen bag. Clasen var en stor personlighed, hvorfor der også hurtigt strømmede store kunstnere til for at opsluge noget af den købmandsidyl man fandt på stedet. 

Foto: 'Sommerglæder' var et af Herman Bangs værker som var inspireret af hans tid på Clasens Hotel i Sæby. Her genkendte man hurtigt adskillige personer fra hotellet i romanen, bl.a. Gustav Clasens kone Fru Clasen

Om sommeren blev kunstnernes arbejde og store fester på Clasens Hotel Sæbys midtpunkt. De kunstnere der opholdte sig på hotellet samledes og planlagde adskillige fester, som de lokale kunne deltage i. 

Her kunne skuespillere kunne øve deres replikker, forfattere læse op fra deres værker og hvis man var heldig kunne man i hotellets smukke gårdhave opleve en berømt sangers smukke røst. 

Det var altså ikke kun kunstnere der om sommeren strømmede til den lille købstad. Sæby havde mange turister og tilrejsende. De søgte til byen af samme årsag som kunstnerne. Nemlig den ro og idyl der findes i byen. 

Foto: I dag rejser stadig et væld af turister til byen, hvor Sæby Torv med musik, underholdning og markeder trækker turister såvel som lokale til

Derudover fik kunstnerne skabt et helt specielt og oplevelsesværdigt miljø i byen, som lokkede folk fra nær og fjern til byen. 

I 1920 købte Sæby Kommune bygningen og de historiske bygninger i Sæbys gamle bykerne undergik i 2018 en større renovering, og den gule facade der huser utallige festlige historier og fortællinger står nu stærkere end før. 


Kilde: Redaktionen